2010. október 6., szerda

Ma gyásznap van


Az aradi 13-ak utolsó mondatai...


Leiningen-Westerburg Károly: A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját.

Damjanich János: Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.

Török Ignác: Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.

Aulich Lajos: Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot.

Vécsey Károly: Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.

Lázár Vilmos: Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.

Dessewffy Arisztid: Tegnap hősök kellettek, ma mártírok... Így parancsolja ezt hazám szolgálata.

Nagy-Sándor József: De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.

Knézich Károly: Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.

Schweidel József: A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.

Kiss Ernő: Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.

Láhner György: Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom.

Poeltenberg Ernő: Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.
Nyugodjanak békében.

6 megjegyzés:

 1. Valami homályos ideológiáért meghalni? Nem szeretnék. Eddigi tapasztalatom szerint a háború az a történelmi esemény, amelyben a kis emberek veszítik életüket vezetőjük presztízse érdekében.

  VálaszTörlés
 2. Valószínű ők sem "szerettek volna" maghalni. Kivégezték őket. Én sem a vezetőikről emlékeztem meg. Erre a 13 emberre szenteltem egy gyertyalobbanásnyi időt.

  VálaszTörlés
 3. Nyugodjanak békében!....
  Olvastam a Salnál a bejegyzésedet.Én is nagyon örülök,hogy rádtaláltam!:)
  Köszönöm a kedves szavaidat!!!!Sokat jelent nekem,hogy másnak is erősítést jelent lelkiekben,ami nekem.

  VálaszTörlés
 4. Mácsai Ferenc: Fájtak a mondatai.:( A hazánk nem egy homályos ideológia véleményem szerint. Sajnálom,ha így gondolja.:(
  Ma is szebb időket élnénk,ha lennének ilyen elhívatott emberek....Legalább erkölcsileg és lelkiekben szebb időket....

  VálaszTörlés
 5. Kedves Mamka!
  Nem azért írtam le, hogy fájjon. Nekem is fontos a hazám, bár mára nagyon sokféleképpen lehet fontos .Viszont ahogy én látom, a háborúk, és forradalmak csak nagyon ritkán teremtették meg a fejlődés (a kis ember fejlődésének) feltételét. Elég, ha végig gondolja a magyar történelmet. Viszont a csendes békés alkotó-építő munka hihetetlen fejlődést képes produkálni, gondoljon pl. a kiegyezést követő 60 évre. Ezért én John Lenonnal értek egyet, szeretkezz, ne háborúzz!

  VálaszTörlés