2011. március 26., szombat

Gyümölcsoltó Boldogasszony


Március 25-e: Gyümölcsoltó Boldog- asszony ünnepe, Annuntiatio Beatae Mariae Virginis – Urunk születésének hírüladása ünnepe. Vagyis a megtestesülés, Isten Fiának Mária szűzi méhében történt fogantatásának ünnepe. 9 hónappal Jézus születése előtti nap, melyen Gábor főangyal megvitte Názáretbe Máriának a megtestesülés örömhírét.
Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe a katolikus egyház legrégibb ünnepei közé tartozik. Első felemlítését keleten már az 5., nyugaton a 7. században találjuk. Az ünne­pek rangjára XIII. Leó pápa emelte.

Mi magyarok gyönyörű nevet adtunk ennek az ünnepnek: Gyümölcsoltó Boldogasszony.
A hagyományban ezen a napon János bort ittak, hogy növekedjék a fák vére-tüze; s kukoricát pattogtattak, hogy nyíljanak, pattanjanak ki a rügyek. A Gyümölcsoltó Boldogasszonykor beoltott fákat aztán nem volt szabad megnyesni, bántani, de minden esztendőn ezekről szedtek oltóágakat. Ez a nap hozza haza az énekesmadarakat. Derült idejével jó termést ígér.
Csodálom Máriát!

Egy életerős fiatal lány, tele álmokkal, tervekkel a jövővel kapcsolatosan. Szeretem magam elé képzelni ahogyan jegyesével, Józseffel együtt vannak, csacsognak, szövik a terveket, a jövőjükkel kapcsolatosan, bejárják Názáret szép tájait, hogy megálmodják kis családjuk otthonát.... És akkor jön az angyal egy hatalmas kéréssel, egy ismeretlen, életre szóló feladattal, Isten akaratával.
Mária nagysága abban áll, hogy igent tud mondani a jó Istennek. Képes elengedni mindazt miben addig hitt, mit addig kis szívében építgetett, és ki tudja mondani Teremtőjének az igent.. Ez olyan, mind amikor az akrobata, fent a magasban elengedi a kezében lévő biztos trapézt, és bukfencet vetve a levegőben, egy halálugrással társa karjai közé veti magát. Mária bizalommal, mindent elengedve repül, és a jó Isten gondviselő karjai felfogják őt.
Böjte Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése