2011. március 28., hétfő

Óraátállítás, avagy...


Descartes esete Krisztina királynővel

Újból kölcsönvettek tőlünk egy órát, hogy majd valamikor ősszel visszakapjuk. Nagyon nehezen viselem ezt az időszakot, amíg megszokom, hogy egy órával korábban kell felkelni. Este persze friss vagyok, éjfélig molyolok, nyüzsgök, aztán jön a reggel, s kíméletlenül megszólal az ébresztő óra. S hogy mi köze mindehhez Descartesnek? René Descartes francia filozófus, matematikus, 1596-ban született. Sokoldalú, érdekes egyéniség volt, aki bejárta Közép-Európát, teljesen a tudománynak szentelte életét. A késői felkelés, s a jó meleg szoba létszükséglet volt Descartes számára. Már kicsi gyermek korától megengedték neki, hogy akkor keljen, amikor akar, s állítólag 30 fokos melegben érezte igazán jól magát. Rendesen 11 óra előtt nem kelt fel.

Filozófiai munkássága - szerencsétlenségére - Krisztina királynő figyelmét is fölkeltette. Hol hízelgő, hol erőszakos leveleket kezdett kapni tőle, majd 1648 decemberében hivatalos meghívás is érkezett számára a svéd királyi udvarból. Felkérték arra, hogy a királynőt oktassa filozófiára. Descartes 1649 februárjában igent mondott, és 1649 szeptemberében Stockholmba utazott.

Krisztina királynő egy sportos, kissé férfias nő volt. Hajnali ötkor már lovagolni ment, s utasította szegény filozófust, hogy ebben a hajnali órában ő is jelenjen meg a palotában. S ez még nem volt elég csapás, a svédországi klíma, a hideg szobák, fagyos hajnalok kikezdték Descartes egészségét.

1650. február 1-én tüdőgyulladással ágynak esett, és tíz nap múlva Stockholmban örökre lehunyta szemét. Sok tudománytörténész a mai napig nem tudja megbocsátani ezt Krisztinának; igazságtalanul - hiszen szándékosságról szó sem lehetett - őt vádolják Descartes haláláért.

Hát, megyek is aludni, bár biztos nem halok bele, de még pár napig nem vagyok teljesen magamnál, amikor ki kell bújni az ágyból.

2 megjegyzés:

  1. Én is nagyon álmos voltam, s a reggel korán jövő gyerekek is az oviban, Ilyenkor nem győzöm még egy kicsit ringatni őket az ölemben.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is érződött az iskolában, de gondolom az ovis kis aprónépek még jobban megszenvedik. Na, de majd megszokjuk, s milyen jó lesz október táján, ha egy órával tovább aludhatunk. :-)

    VálaszTörlés