2011. március 25., péntek

Weöres Sándor

Konferenciáról hazamenet, a gyönyörű, melengető napsütésben sétálgatva, betévedtünk egy galériába, ahol textilekbe hímezve, festve, szőve, Weöres Sándor verseket olvashattunk.
Megint telítődtem játékosan incselkedő, földi léten túli, varázsló gondolataival. Itthon aztán első dolgom volt, hogy levegyem a polcról a Weöres -kötetet, s olvastam, olvastam.
Csak néhányat másolok most ide.

ÉVSZAKOK
A telet tavaszkor
el lehet feledni,
S a tavaszt a télen
nem lehet feledni.

Kétféle óhaj

,,Gyere velem repülni" - szól a darázs a virágnak.
,,Tapadj az ágra mellém" - szól a virág a darázsnak
Az élet idomítása

Az életet úgy tekintsd, mint az óriáskígyót. Ha távol tartod magadtól, gyönyörködhetsz táncos hajladozásában és bőrének ütemes mintázatában, s gondozhatod és etetheted. Ha magadra bocsátod, rádtekeredik és nem gyönyörködsz benne többé, s nem te táplálod, hanem a húsod és véred.
Az életet ne úgy tartsd távol magadtól, hogy elbújsz előle, mert észrevétlenül utánad kúszik, vagy váratlanul összeroppantja rejtekhelyedet. Nem lehet megszökni tőle, még a halálba sem.
Az életet úgy tartsd távol magadtól, hogy uralkodni tudj fölötte: ahogy a kígyó fölött, síp-zenéjével, a kígyóbűvölő uralkodik.
Míly zene, melytől az élet kígyója megszelídül és engedelmeskedik? amely a véges igényeket levetkőző, meztelen, határtalan lélekből árad.
Sem a tétlen remeteségben, sem a tevékenységben nem győzheted le az életet; csupán önmagadban, ha gyarló tulajdonságaidat úgy rendezed, hogy a tökéletes mértékhez igazodjanak.
Ha ezt eléred: tétlenséged is tevékeny, mint a napsugár; tevékenységed is tétlen, mint az időjárás váltakozása.

Talizmán

Elmegyek elmenni
maradok maradni
elmegyek maradni
maradok elmenni.

Szaladok szaladni
megállok megállni
szaladok megállni
megállok szaladni.

Fölkelek fölkelni
leülök leülni
fölkelek leülni
leülök fölkelni.

Születek születni
meghalok meghalni
születek meghalni
meghalok születni.

4 megjegyzés:

 1. Micsoda tartalmas napod volt! Én Weöres Sándor gyermekverseit tudom kívülről, de mindig elcsodálkozom ezeken az általad leírt versein is. Az igazat megvallva már rég olvastam tőle, de jó , hogy eszembe juttattad őket.

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szeretem Weöres Sándort. Jó volt most újra olvasni őt.

  VálaszTörlés
 3. Fantasztikusan tudott játszani a szavakkal, a magyar nyelvvel. Néhány egyszerű szó és milyen sokatmondó: "születek meghalni, meghalok születni". Örülök, hogy ti is szeretitek. :-)

  VálaszTörlés
 4. nagyon szép versek és írás, jó volt olvasni, egyik kedvencem ő :)

  VálaszTörlés