2011. október 9., vasárnap

Szavakból katedrálist

Hatalmas öröm töltött el, amikor először hallottam Jordán Tamás és Fűzfa Balázs "A 12 legszebb magyar vers" programjáról. Nem kevesebb jutott eszükbe, mint hogy országos, sőt már határon túli turnéra indulnak egy-egy magyar verssel, amit aztán az adott helyszínen több száz diák együtt mond el, Jordán Tamás vezényletével. Ez nekem nagyon tetszik. Kányádi Sándor mesélte, hogy egy közönségtalálkozón egy kisgyerek azt válaszolta a kérdésre: Mi a vers? "A vers az, amit mondani kell." Igen, mondani kellene, sokszor, sokunknak. Nem feltétlenül közönség elé kiállva, nem. De hangosan olvasgatva, dudorászva, játszogatva a szavakkal, s őrizve tovább a lelkünkben a szavak varázsló erejét, melegét. S ha kicsi gyermek van körülöttünk, ez szinte kötelező.

Jordán Tamás szerint: "nagy élmény és szerencse, hogy a gyerekek részt vehetnek egy ilyen jellegű programban. Itt most szavakból építünk egy katedrálist. Magával ragadó élmény volt, ahogy közel ezren egyszerre, nagy odafigyeléssel és fegyelmezettséggel mondták el a strófákat."

Szóval öröm. S csak csendben remélem, hogy a résztvevő gyerekek nemcsak az "akció" miatt fognak majd kezükbe egy verseskötetet.


József Attila: A számokról


Tanultátok-e a számokat?

Bizony számok az emberek is,

mintha sok 1-es volna az irkában.

Hanem ezek maguk számolódnak

és csodálkozik módfelett az irka,

hogy mindegyik csak magára gondol,

különb akar lenni a többinél

s oktalan külön hatványozódik,

pedig csinálhatja a végtelenségig,

az 1 ilyenformán mindig 1 marad

és nem szoroz az 1 és nem is oszt.


Vegyetek erőt magatokon

és legelőször is

a legegyszerűbb dologhoz lássatok

adódjatok össze,

hogy roppant módon felnövekedvén,

az Istent is, aki végtelenség

valahogyan megközelítsétek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése